חניכיים נפוחות

החניכיים שלנו הן רקמה עדינה העוטפת את השן ועוזרת לשמור על בריאותה ושלמותה. אך בהיותה רקמה עדינה, היא נוטה לסבול מזיהומים, במיוחד בגילאים מתקדמים. אחד הסימנים לבעיה בחניכיים היא נפיחות. מה גורם לחניכיים נפוחות? איך מטפלים והאם אפשר למנוע את התופעה?

מה גורם לחניכיים נפוחות?

לחניכיים נפוחות יכולות מספר סיבות אפשריות:

  • דלקת חניכיים – דלקת חניכיים היא ככל הנראה הסיבה המרכזית לנפיחות בחניכיים. דלקת מתרחשת כתוצאה מתגובה של המערכת החיסונית לחיידקים מזיקים שפלשו לרקמת החניכיים. דלקת חניכים קלה יכולה להתבטא בנפיחות בלבד. דלקת חניכיים חמורה מלווה גם בדימום מהחניכיים, אדמומיות, רגישות למזונות קרים או חמים ואפילו כאב.
  • מורסה (אבצס) – מורסה היא אזור בו דלקת ממוקדת. האזור בדרך כלל יהיה אדום, נפוח וכואב.
  • שאריות מזון – צחצוח שיניים לא נכון או לא מספק יכול לגרום לשאריות מזון להיתקע ברווחים הקטנים בין השיניים לחניכיים. התוצאה היא כר פורה לחיידקים והתפתחות דלקת מקומית שגורמת לנפיחות.
  • זיהומים בחל הפה – זיהומים כמו הרפס למשל עלולים לגרום גם לפגיעה ברקמת החניכיים ולנפיחות.
  • שינויים הורמונליים בנשים בזמן הריון.

סיבות נפוצות פחות כוללות תופעת לוואי של תרופות מסוימות, מחסור בוויטמינים או מינרליים חיוניים, רגישות למשחות שיניים, שימוש בתותבות שאינן מותאמות היטב עוד.

איך מטפלים בחניכיים נפוחות?

הטיפול בחניכיים הנפוחות תלוי במידה רבה בסיבה לנפיחות וחומרתה. אם מדובר בדלקת חניכיים קלה ניתן לטפל בה בעזרת משחות שיניים ייעודיות, מי פה והקפדה על היגיינה דנטלית נכונה בשילוב טיפולי שיננית סדירים. כאמצעי חירום עד להגעה למרפאת השיניים אפשר להשתמש במי מלח פעם-פעמים ביום לחיטוי האזור. במקרים חמורים יותר, כאשר הנפיחות היא סימן לדלקת חניכיים בשלב מתקדם הרופא ימליץ על טיפול אגרסיבי יותר כולל טיפול אנטיביוטי למיגור הזיהום, הקצעת שורשים, טיפול ברווחים בין השיניים למניעת הצטברות שאריות מזון, ניקוז מורסה ובמקרים בהם אין מנוס אפילו עקירת שן. מכיוון שנפיחות בחניכיים נוטה להחמיר עם הזמן והיעדר טיפול חשוב מאוד לא להזניח את הנושא. ככל שהטיפול נעשה בשלב מוקדם יותר כך סביר שהיה לא פולשני, קל יותר ואפקטיבי יותר.

האם חייבים להגיע למרפאת השיניים?

בהחלט, נפיחות בחניכיים היא לרוב סימן לדלקת חניכיים. ללא אבחון וטיפול מתאים הדלקת תחמיר. דלקת חניכיים כרונית או במצב מתקדם יכולה לפגוע לא רק ברקמת החניכיים אלא גם בשיניים. החלשות החניכיים, היווצרות כיסי חניכיים עמוקים והתפשטות הדלקת יכולה לגרום להרס השן ואף לאובדן שיניים. ככל שנקדים להגיע לטיפול כך נוכל לעצור את הדלקת בשלב מוקדם יותר ולמנוע נזקים חמורים לקשת השיניים.

איך להימנע מנפיחות בחניכיים בעתיד?

מי שאובחן עם דלקת חניכיים בעקבות תלונות על נפיחות חשוב שיקפיד על ביקורים סדירים אצל השיננית, היגיינה דנטלית והימנעות מהרגלים המזיקים לשיניים. אלו כוללים עישון מוצרי טבק, שתיית משקאות חמים במיוחד, שתיית אלכוהול מופרזת וצריכת סוכרים מופרזת (בעיקר שתייה ממותקת). שמירה על הוראות רופא השיניים וקבלת טיפול מתאים יוכלו למנוע את החזרה של הדלקת ונזקים עתידיים לרקמת החניכיים והשיניים.